AutoLisp
 
AutoLisp
 
AutoLisp is een programmeertaal, een dialect van Lisp, die speciaal is ontwikkeld voor AutoCAD. AutoLisp werd geÔntroduceerd in AutoCAD versie 2.18 in januari 1986. AutoLisp-routines kunnen worden geschreven met behulp van een eenvoudige tekstverwerker en kunnen direct, zonder te compileren, worden geladen in AutoCAD.
In maart 1999 werd Visual Lisp onderdeel van AutoCAD 2000. Visual Lisp is een applicatie voor het ontwikkelen van AutoLisp-routines en heeft een eigen IDE (Intergrated Developer Environemt), een debugger en een compiler. 
 
In 1999 werd VBA (Visual Bais for Applications) toegevoegd aan AutoCAD. VBA is een standaard programmeertaal van vrijwel alle Windows-programmaís zoals Microsoft Word en Excel. Omdat Microsoft stopt met de verdere ontwikkeling en ondersteuning van VBA zal AutoCAD 2014 (waarschijnlijk) de laatste release zijn waarbij VBA nog beschikbaar is.
De opvolger van VBA is VB.NET, een programmeertaal met meer mogelijkheden dan VBA, maar ook moeilijker om aan te leren.
 
In tegenstelling tot wat veel opleidingsinstituten en trainingscentra zeggen en schrijven is AutoLisp nog steeds een bijzonder geschikte programmeertaal om AutoCAD-applicaties te ontwikkelen. AutoLisp is eenvoudig te leren en routines kunnen worden geschreven in een eenvoudige tekstverwerker of de IDE van Visual Lisp. AutoLisp-routines blijven vrijwel altijd zonder problemen werken in nieuwere AutoCAD-releases, terwijl routines ontwikkeld in VBA moeten worden omgezet naar of herschreven in het complexere VB.NET.
VB.NET is veel uitgebreider dan AutoLisp maar dit betreft grotendeels functionaliteit buiten AutoCAD om. AutoLisp is een programmeertaal specifiek ontwikkeld voor AutoCAD, met opties ten aanzien van AutoCAD-commando's en -entiteiten die eenvoudiger en directer zijn toe te passen dan overeenkomende functionaliteit in VB.NET. Ook met AutoLisp zijn grote, complexe applicaties te schrijven. Met AutoLisp kan ook het Com-object van AutoCAD worden benaderd. Veel bedrijven hebben 'oude' AutoLisp-routines en op het internet zijn duizenden AutoLisp-applicaties te vinden. KortomÖ
 
AutoLisp is een bijzonder geschikte programmeertaal om AutoCAD-applicaties te ontwikkelen en daarmee de efficiŽntie van uw AutoCAD-werkomgeving te verhogen.
 
Cursus AutoLisp
 
Upwards CAD applicaties geeft cursussen AutoLisp.
 
In de Cursus AutoLisp worden de volgende onderwerpen behandeld:
  • Het definiŽren van functies.
  • Type variabelen.
  • Veel gebruikte AutoLisp-functies.
  • Afhandelen van fouten via een 'error handler'.
  • Het definiŽren van dialoogboxen via de 'Dialog Control Langauge'.
  • Het werken met dialoogboxen.
  • Het aanpassen van bestaande routines.
  • Enzovoort, enzovoort.
 
Meer informatie? Mail of bel ons!